I N F O R M A R E

– 30 Martie 2020 –

În contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României determinată de răspândirea COVID-19 și creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 în România, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat în seara de 29 martie 2020 noile măsuri cuprinse în Ordonanța Militară nr. 4, care a și fost publicată în aceeași seară in Monitorul Oficial.

Printre măsurile cuprinse în Ordonanța Militară nr. 4/2020 s-au adus și clarificări cu privire la restricțiile de circulație impuse anterior persoanelor de 65 de ani. Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, în Comunicatul de presă emis în data de 25.03.2020, a solicitat public conducerii Ministerului Afacerilor Interne să reconsidere dispozițiile art. 2 din Ordonanța militară nr. 3/2020 și să le permită persoanelor de peste 65 de ani să se deplaseze fără un program prestabilit pentru rezolvarea nevoilor medicale și alimentare. 

Astfel conform art. 1 (1) din Ordonanța Militară nr. 4/2020 s-a decis ca circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11:00-13:00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute mai sus se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Pentru a asigura nevoile animalelor de companie, persoanele de peste 65 de ani vor avea voie să se deplaseze în intervalul orar 20:00 – 21:00, iar pentru această activitate nu vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere.

O altă măsură se referă la activitatea desfășurată de operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență. Aceștia își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

Toate aceste măsuri se aplică începând cu data de 30 martie 2020. Dacă doriți să consultați textul integral al Ordonanței Militare nr. 4/2020 o puteți descărca mai jos.

Încheiem această informare făcând apel la toate persoanele care pot ajuta un vârstnic vulnerabil în această perioadă dificilă pe care o traversăm împreună.

În total, în România trăiesc aproape 3,6 milioane de persoane de peste 65 de ani, conform datelor pe anul 2019 publicate de Institutul Național de Statistică. Asta înseamnă că persoanele de peste 65 de ani reprezintă 18,5% din populația totală rezidentă de 19,4 milioane a țării noastre. Fiecare primărie are propriul plan pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre cetățeni, însă nici ei nu pot  ajunge cât mai rapid la toți cei care au nevoie de ajutor. Astfel, noi ceilalți, putem să intervenim și să dăm dovadă  de solidaritate ajutând un vecin vârstnic aflat la nevoie.