Prima Pagina
 

Modificările aduse de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii

lege pensii

În ședința din luna septembrie a Comisiei Permanente a CNPV reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au prezentat modificările aduse de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, printre care și noua formulă de calcul a pensiilor de stat.

*Click pe imagine pentru a descărca documentul.

Mesajul prim-ministrului Viorica Dancila adresat pensionarilor si persoanelor varstnice cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice - 1 Octombrie

Stimați președinți ai organizațiilor teritoriale ale pensionarilor,
Onorată asistență,
Dragi români,

Mă adresez dumneavoastră cu tot respectul cuvenit generației părinților și bunicilor noștri, de a căror înțelepciune și echilibru societatea românească are nevoie mai mult decât oricând.

Ați avut o contribuție esențială la definirea României de astăzi, aveți un cuvânt greu de spus pentru evoluția României de mâine. Dumneavoastră, seniorii României, sunteți cei mai în măsură să ne îndrumați pe drumul corect, al echilibrului, unității și respectării valorilor morale…

Citeste intregul mesaj

Mesajul domnului Toma Neamțu, președintele Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice, cu ocazia zilei de 1 octombrie, ziua internațională a persoanelor vârstnice

Situată în mijlocul toamnei, ziua de 1 octombrie, desemnată din 1991de către Organizația Națiunilor Unite ca zi internațională a persoanelor vârstnice, este o zi deosebită pentru noi toți, tineri și vârstnici deopotrivă.

Devenita deja o frumoasa tradiție, sărbătorirea acestei zile trebuie să se afle sub semnul atenției, recunoștinței și respectului față de toate persoanele de vârsta a treia, pentru ceea ce au făcut și au lăsat moștenire generațiilor următoare.

În această zi specială, doresc să transmit din toată inima generației de argint, cele mai calde urări de sănătate, viată lungă, senină și liniștită alături de cei dragi.

Cu aleasă prețuire,
Președinte,
Prof. jurist Toma Neamțu

Descarcă PDF

Obiective Generale ale C.N.P.V.

obiective generale

În vederea realizarii obiectivului propus, Consiliul National al Persoanelor Vârstnice:

  • Sprijinã institutiile statului în aplicarea recomandãrilor Adunãrii Mondiale a Persoanelor Vârstnice si urmãreste realizarea lor;
  • Propune Guvernului programe privind ameliorarea continuã a conditiilor de viatã a persoanelor vârstnice;
  • Urmãreste aplicarea reglementãrilor legale privind persoanele vârstnice si sesizeazã organele competente despre abaterile constatate;

Citeste mai mult

Informare

a Casei Naționale de Pensii Publice privind noutățile introduse de Legea nr. 47/2019 a Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, aplicarea, în anul 2019 a unor articole din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, alte prevederi aplicabile în anul 2019.

Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat de 5.163 lei.

Mențiune: noua valoare a câștigului salarial mediu brut se are în vedere începând cu data de 15 martie a.c., data intrării în vigoare a Legii nr. 47/2019.

Pentru perioada 1 ianuarie – 14 martie a.c. se va avea în vedere valoarea de 4.162 lei a câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, aprobată prin Legea nr. 3/2018.

Valoarea câștigului salarial mediu brut aferentă lunii martie 2019 este: (4.162 x 10 zile/ 21 zile) + (5.163 x 11 zile/ 21 zile) = 4.686 lei.

Citește mai mult

Obiective si actiuni pentru anul 2019

cnpv

  • Informarea semestrială și de câte ori este nevoie, a președintelui României, a primului-ministru și a conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, ale instituțiilor administrației publice centrale cu atribuții în domeniul protecției sociale, prefecților și primarilor, în legătură cu aspecte ce privesc riscurile și situația de criză în care se găsesc unii pensionari și persoane vârstnice;
  • Urmărirea modului de aplicare a reglementărilor referitoare la pensionari și persoanele vârstnice și sesizarea organelor competente despre abaterile constatate;
  • Citeste mai mult

PROPUNERI PRIORITARE PENTRU CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII PERSOANELOR VÂRSTNICE ÎN ANUL 2019

Pentru îmbunătățirea vieții persoanelor vârstnice propunem pentru anul 2019 aplicarea următoarelor măsuri:

  • Creșterea punctului de pensie la valoarea de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Valoarea punctului de pensie la nivelul a 45% din salariul mediu brut luat utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a fost un drept câștigat de pensionarii români ulterior retras, dar care a rămas un deziderat și o propunere constantă pe agenda CNPV.
  • Corectarea actualelor liste de medicamente aprobate prin Hotărâri ale Guvernului, în sensul introducerii pe lista medicamentelor gratuite a celor specifice persoanelor vârstnice pentru tratarea miocardiopatiilor, al tulburărilor de ritm cardiac, a astmului bronşic, valvulopatiilor, cordului pulmonar cronic, hemofiliilor, stenozelor, chistului hidatic, miopatiilor, hepatitelor, etc precum şi includerea unor vitamine pe lista medicamentelor compensate. Este necesar să fie avută în vedere polipatologia vârstei a treia la elaborarea listelor de medicamente compensate și gratuite, cunoscut fiind că vârstnicii sunt o categorie numeroasă de consumatori ai servicii lor de sănătate și implicit medicamente.
  • Citeste mai mult

CNPV

Str. George Vraca nr. 9, et. 1
sector 1, Bucuresti
010146 Romania

(021) 312.44.31

(021) 312.44.45

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.